Americké prezidentské volby a konjunkce Saturna s Jupiterem

Až do jara roku 1781, kdy byla objevena planeta Uran, pracovali astrologové s Jupiterem a Saturnem jako největšími a nejvýznamnějšími hráči sluneční soustavy. Jejich konjunkce byla považována za něco výjimečného, co každých dvacet let přináší zásadní a důležité události.

Odráží se to velmi zvláštním způsobem v historii USA. Za dobu existence Spojených států byli čtyři prezidenti zavražděni v průběhu svého volebního období a čtyři další v době trvání svého volebního období zemřeli přirozenou smrtí. Tito prezidenti byli zvolení a nastoupili do úřadu v období, kdy na nebi nastávala konjunkce Saturn-Jupiter. S jedinou výjimkou, kterou tvoří úmrtí prezidenta Zachary Taylora; ten zemřel na gastroenteritidu 9. července 1850, šestnáct měsíců po svém zvolení a osm a půl roku po konjunkci.

Prvním, kdo tuto konjunkci pocítil na vlastním těle, byl prezident William Henry Harrison. Zemřel 4. dubna 1841, pouhý měsíc po nástupu do funkce. V jeho případě přesná konjunkce Jupiter Saturn nastala až v lednu 1842, a bylo to ve znamení Kozoroha.

Další konjunkce nastala o dvacet let později, v říjnu roku 1861, ve znamení Panny. V březnu toho roku se ujal prezidentského úřadu Abraham Lincoln a o pár týdnů později, v dubnu, začala v Americe občanská válka. Jeho druhé uvedení do úřadu bylo 4. března 1865 a 14. dubna na něj byl spáchán atentát.

V dubnu roku 1881 se Jupiter a Saturn spojili konjunkcí v Býku na stálici Sheratan. Pověst této hvězdy je nevalná, bývá spojována se zlem a násilnými činy. Prezident James Abram Garfield nastoupil do úřadu začátkem března a 2. července 1881 na něj byl spáchán atentát. Na následky střelné rány (a následné sepse) zemřel 19. září 1881.

Roku 1901 nastala saturnsko-jupiterská konjunkce na konci října ve znamení Kozoroha. V březnu toho roku se ujal prezidentského úřadu již podruhé William McKinley a 14.9. téhož roku na něj byl spáchán atentát.

V roce 1921 nastala konjunkce 9. září v Panně. V březnu téhož roku se ujal funkce Warren Gamaliel Harding. Zemřel v úřadu, 2. srpna 1923 na zástavu srdce.

Velmi náročné období znamenala 40. léta. 7. srpna 1940 nastala konjunkce Saturn Jupiter v Býku na hvězdě Menkar, které bývá připisována souvislost s lodními neštěstími. Podruhé se obě planety sešly 21. října 1940 a potřetí 15. února 1941, tedy tou dobou, kdy se Franklin Delano Roosevelt ujal již potřetí prezidentského úřadu. 7. prosince 1941 Japonsko napadlo přístav Pearl Harbour (interpretace velkého lodního neštěstí se nabízí) a Amerika vstoupila do druhé světové války. Prezident Roosevelt zemřel na mozkovou mrtvici 12. dubna 1945, krátce po zahájení svého čtvrtého volebního období, a pouhých několik týdnů před koncem války.

Příští setkání Saturna a Jupitera přišlo 18. února 1961 v Kozorohu. 20. ledna 1961 byl do úřadu uveden John Fitzgerald Kennedy. Během jeho vlády proběhla Invaze v Zátoce sviní a následná Karibská krize, byla vybudována Berlínská zeď a začala Válka ve Vietnamu. J.F.K. podlehl atentátu 22. listopadu 1963.

Následně se Jupiter se Saturnem spojili v posledním dni roku 1980, potom 4. března 1981 a znovu 24. července 1981. 20. ledna 81 byl do Bílého domu uveden Ronald Reagan a 30. března na něj byl spáchán atentát, při kterém kulka minula srdce o méně než palec. Konjunkce obou planet nastala tentokrát ve vzdušném znamení Vah, to byl pravděpodobně důvod, proč prezident atentát přežil.

Potom přišel rok 2000. Konjunkce Saturn Jupiter v Býku byla přesná 28. května a na podzim byl zvolen George Walker Bush Jr. Připomínat události 11. září téhož roku, kdy se G.W. Bush ujal prezidentského úřadu, asi není nutné. Bush své prezidentské působení přežil ve zdraví, ale 11. září znamenalo pro Ameriku podobnou katastrofu, jako začátek občanské války v roce 1861 nebo vstup USA do druhé světové války. Nelze srovnávat počty obětí, srovnatelné je přinejmenším to, že žádnou z oněch událostí si nikdo předem nedovedl představit.

Máme rok 2020. Další z řady konjunkcí Saturn Jupiter je tentokrát doprovázena Plutem. Exaktní aspekt nastává jen jednou, 21. prosince 2020, a děje se na 0°28´ Vodnáře. Je to už ve vzdušném živlu, stejně jako konjunkce z roku 1981, ale jenom o stejný fousek vedle, jako tenkrát kulka atentátníka minula prezidentské srdce. Amerika hlásí v říjnu přes čtvrt milionu obětí koronavirové epidemie, a probíhají volby. Donald Trump byl už v době zvolení před čtyřmi lety nejstarší prezident v historii, bylo mu sedmdesát let. A Joe Biden je ještě o tři a půl roku starší. Padne tentokrát pravidlo, že pro americké prezidenty je konjunkce Jupiter Saturn riziková pouze v zemském živlu?

Zdroj informací Wikipedie

Napsat komentář